Muziektherapie voor kinderen en jongeren


Moeders uit verschillende culturen en door alle tijden heen zingen slaapliedjes voor hun kinderen en kalmeren hen door ritmisch schommelen. Bij muziek maken, luisteren en zingen worden verschillende hersengebieden tegelijk aangesproken, wat de verbinding tussen deze gebieden versterkt. Dit helpt motorische, sociale en emotionele vaardigheden van het kind ontwikkelen en ondersteunt spraak- en taalontwikkeling.

De muzikale stroom, waarin kinderen worden meegenomen, is een veilige ruimte waarin kinderen gezien en gehoord worden. Het uitnodigen tot contact maken en oefenen van sociale of emotionele vaardigheden vindt spelenderwijs plaats.

Baby's

Als je kindje in de buik groeit en zich ontwikkelt, begint het geluiden te herkennen vanaf een maand of 6. Ik adviseer ouders over het toepassen van muziek voor geruststelling, bevorderen van hechting, slapen en ritme. Hoe leuk is het zelf een slaapliedje te maken voor je kind, of nu al te beginnen met zingen en muziek maken voor de kleine. Ontspannen ouder, ontspannen kind.

Kinderen en jongeren

Communicatie, emotie en beweging zijn allemaal aspecten van muziek en zitten vanzelfsprekend in de therapie ingeweven. Spel en dynamiek spreken de meeste kinderen aan. Door mijn houding van het borgen van basisveiligheid, fouten maken mag en het aanspreken van plezier zijn kinderen doorgaans snel op hun gemak. Muziektherapie helpt kinderen hun sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Kinderen die te maken hebben met (rouw-) verwerking, hechtingsproblematiek, autisme, hoogbegaafdheid of moeite hebben om te gaan met angst, verdriet en boosheid vinden hun weg naar de praktijk.

Alle muzieksoorten zijn welkom als uitgangspunt binnen de therapie, als je er maar iets mee hebt.

Neem contact op voor meer informatie of aanmelden